درباره بیماری ماستیت گرانولوماتوز چه میدانید؟ این بیماری خطرناک نبوده و با مراجعه به جراح پستان و انجام موارد توصیه شده به زودی درمان میشود. این بیماری خیلی شناخته شده نیست و علت ایجاد آن به طور دقیق مشخص نشده است. آن طور که مشخص است این بیماری با فعال شدن بیش از حد سیستم ایمنی بدن سروکار دارد. خوشبختانه در بیشتر مواقع این بیماری به درمان پاسخ مثبت داده و برطرف خواهد شد.
خیلی اوقات این بیماری با روماتولوژی همراه میشود. در ادامه مطلب درباره علت این بیماری و نحوه درمان آن توضیح داده شده است، با ما همراه باشید.
صحبتهای جامع خانم دکتر فتانه ضیایی، فلوشیپ جراحی پستان در خصوص بیماری گرانولوماتوز
بیماری ماستیت گرانولوماتوز چیست؟
یکی از بیماری های التهابی پستان است که اغلب به صورت شایع در منطقهی جغرافیایی ما ایران دیده میشود. در حالی که در کشورهای دیگر مانند اروپا این بیماری نادر است.
این بیماری جزء بیماری های بدخیم نیست. ماستیت گرانولوماتوز در ابتدا همچون آبسه تظاهر میکند و اغلب با آبسه اشتباه گرفته میشود و در مواردی حتی ممکن است با سرطان پستان هم اشتباه گرفته شود. به صورت یک توده سفت، دردناک، متورم و قرمز که ممکن است حتی با سرطان های التهابی اشتباه گرفته شود. به همین علت معمولا بیماران به چندین مرکز مراجعه کرده، آنتی بیوتیک دریافت میکنند ( ترشحاتی از سینه خارج میشود به همین دلیل گمانه زنی بر چرکی بودن سینه زده می شود) و پس از مدتها بستری در بیمارستان همچنان این توده متورم و درناک بوده و بهبودی حاصل نشده است. با ما در ادامه مقاله همراه باشید تا راه درست درمانی را به شما بگوییم.
علت بیماری ماستیت گرانولوماتوز چیست؟
هنوز علت خاصی برای ایجاد این بیماری ذکر نشده است و این بیماری به باکتری و عفونتهای محیط ارتباطی ندارد، اما از عواملی که ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد، شیردهی است. به صورتی که ممکن است نوعی حساسیت به پروتئین و یا موادی که در مجاری شیری است وجود داشته باشد که ریسک احتمال ابتلا به این بیماری افزایش یابد.
علائم بیماری ماستیت گرانولوماتوز چیست؟
این بیماری مانند دیگر عفونتهای پستان، علائمی همچون: قرمزی، تورم و درد را دارد.
از علائم مشخص کننده ی این بیماری که ممکن است در بیماریهای دیگر نیز مشاهده شود، آبسههایی است که در پستان ایجاد میشود و به صورت خود به خود سر باز کرده و از نقاط مختلفی از سینه به خارج میریزند.
بروز این بیماری در چه کسانی شایع تر است؟
این بیماری معمولا در خانم های جوان و 3تا 5 سال بعد از زایمان بیشتر شایع است. در خانمهایی که از قرص های جلوگیری استفاده کرده اند بیشتر دیده میشود. به طور کلی علت ایجاد این بیماری به طور دقیق مشخص نشده است.
نحوه تشخیص بیماری ماستیت گرانولوماتوز چگونه است؟
برای تشخیص این بیماری نیاز به انجام نمونه برداری و بیوبسی با سوزن مخصوص است، زیرا محل هایی که سوزن داخل پستان می رود، جوش نخورده و تبدیل به زخم مزمن شده ومدتی از آن چرک خارج می شود.
آیا در ماستیت گرانولوماتوز می توان ماموگرافی انجام داد؟
اغلب اوقات به علت درد شدید انجام این کار بسیار ناراحت کننده است و بهتر است به تعویق بیفتد ولی حتی وقتی بیمار درد هم نداشته باشد اگر تشخیص ماستیت گرانولوماتوز، از روی پاتولوژی و بیوپسی قطعی باشد بهتر است تا پایان درمان ماموگرافی انجام نشود. زیرا تا یک سال بعد بیمار نمی تواند ماموگرافی کند و بهتر است بعد از رفع تغییرات التهابی و کمرنگ شدن علائم، ماموگرافی انجام شود
چگونه می توان ماستیت گرانولوماتوز درمان کرد؟
برخی مواقع این بیماری با طی یک دوره درمانی، درمان می شود.
اما در اغلب موارد درمان این بیماری از یک ماه تا یک سال طول خواهد کشید و در دوران درمانی داروهایی توسط پزشک تجویز شده و باید این داروها به موقع مصرف شود. معمولا از کورتون با دوز بالا برای درمان استفاده می شود. نکته بسیار خوبی که وجود دارد این است که خوشبختانه اگر بیماری به درمان پاسخ مثبت بدهد هیچ آثاری از آن دیگر باقی نمی ماند. برای عود نکردن این بیماری پیشنهاد میشود که در طول دوره درمان پزشک خود را عوض نکنید و دائما از یک مرکز درمانی به مرکز درمانی دیگر مراجعه نکنید و اجازه بدهید دوره درمانتان تکمیل شود.
آیا برای درمان مواردی که به دارو جواب نمیدهد می توان از ماموپلاستی کاهندهٔ حجم پستان استفاده کرد؟
در ماستیت گرانولوماتوز بهتر است در حد امکان جراحی انجام نشود، به علت وسعت ضایعه و احتمال عود ومسائل ترمیم زخم. ولی گاها در پستان های بزرگ با فیستول های متعدد که به درمان جواب نمی دهند می توان از جراحی وسیع بصورت ماموپلاستی یا کوچک کردن پستان ها استفاده کرد.
در صورتی که نتیجه ی مطلوبی در اوایل دوره ی درمانی دریافت نکرده اید، صبور باشید و به دنبال تغییر پزشک نباشید، زیرا طولانی شدن دوره درمانی ارتباطی به پزشک ندارد و تنها مربوط به ماهیت بیماری و وضعیت بدن بیمار می باشد.