سعادت آباد، چهارراه سرو، خیابان بخشایش، کوچه هفدهم، پلاک 54، ساختمان تجاری اداری عرفان، طبقه 3، واحد 306

سرطان سینه در دوران شیردهی

سرطان سینه در دوران شیردهی و تاثیرات آن

سرطان سینه در دوران شیردهی نیاز به نظارت دقیق برای محافظت از نوزاد دارد و پزشک متخصص باید بر این امر نظارت کند. تغذیه با شیر مادر می‌تواند با جلوگیری از تخمک گذاری به کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان کمک کند و هر چه کمتر تخمک گذاری داشته باشید، کمتر در معرض استروژن و سلول های غیر طبیعی قرار خواهید گرفت که می توانند به سرطان تبدیل شوند.

برای بسیاری از نوزادان، شیر مادر بهترین منبع تغذیه است. همچنین مزایای سلامتی متعددی از جمله محافظت در برابر بسیاری از عفونت‌های رایج دوران کودکی مانند سرماخوردگی و بیماری‌های تنفسی را به همراه دارد. علاوه بر آن نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر به آسم، آلرژی، عفونت گوش، دیابت نوع 2 و چاقی مبتلا می شوند.  در حالی که مشاهده توده ها در سینه ها در دوران شیردهی طبیعی است، زنان اغلب با این تصور که می تواند نشانه سرطان سینه باشد، نگران می‌شوند. در نتیجه در این مقاله به توضیح سرطان پستان در دوران شیردهی می‌پردازیم.

آیا امکان بروز سرطان سینه در دوران شیردهی وجود دارد؟

سرطان پستان در دوران شیردهی

شیردهی خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد، اگرچه ممکن است در دوران شیردهی نیز رخ دهد، اما غیر معمول است. تنها در 3 درصد موارد سرطان سینه در زنان شیرده مشاهده می‌شود. خطر ابتلا به سرطان سینه پس از بارداری یا زایمان به طور موقت افزایش می یابد که احتمالاً به دلیل تغییرات هورمونی است. با این حال، به طور کلی، شیردهی خطر ابتلا به سرطان سینه را به ویژه در زنان یائسه کاهش می دهد.  نکته ای که باید در نظر گرفته شود این است که هر گونه نگرانی در مورد سلامت سینه را با پزشک خود در میان بگذارید.

بیشتر بخوانید: سرطان سینه در بارداری

عوامل موثر بر خطر سرطان سینه در دوران شیردهی

هر چه تعداد ماه‌هایی که زنان به شیر دادن به نوزادان خود ادامه می‌‍دهند بیشتر باشد، محافظت این زنان در برابر سرطان سینه در دوران شیردهی بیشتر می شود، اما با این حال عواملی وجود دارند که خطر ابتلا به سرطان سین در دوران شیردهی را افزایش می‌دهند. این عوامل عبا‌رت‌ند از:

  • سابقه خانوادگی سرطان سینه
  • جهش های ژنی ارثی مانند BRCA1 یا BRCA2
  • سابقه قبلی سرطان سینه
  • قرار گرفتن در معرض تشعشع
  • مصرف الکل
  • چاقی
  • سن (خطر ابتلا به سرطان با افزایش سن افزایش می یابد)
  • بافت سینه متراکم

توجه به این نکته ضروری است که در دوران شیردهی، تراکم بافت پستان افزایش می‌یابد که ممکن است تشخیص ناهنجاری‌ها در ماموگرافی را دشوارتر کند. در نتیجه، شیردهی یک عامل محافظتی در برابر سرطان سینه است، اما عوامل دیگری مانند سابقه خانوادگی، جهش ژنی و قرار گرفتن در معرض اشعه ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را در دوران شیردهی افزایش دهند.

علائم سرطان سينه در دوران شيردهي

نشانه سرطان سینه در دوران شیردهی

از آنجایی که مادران ممکن است تمایل بیشتری به آگاه بودن نسبت به تغییراتی که در دوران شیردهی در سینه‌هایشان اتفاق می‌افتد، باشند، ممکن است بیشتر متوجه علائم هشداردهنده سرطان شوند. در ادامه به تعدادی از نشانه‌ها و علائم سرطان سینه در دوران شیردهی اشاره می‌کنیم.

  • توده ای در سینه یا ناحیه زیر بغل
  • تغییر در اندازه یا شکل سینه
  • گودی در پوست سینه
  • تغییر بافت در سینه
  • ترشح از نوک پستان
  • تغییر نوک پستان
  • قرمزی روی سینه
  • تب
  • توده سفت
  • بافت پوست مانند پوست پرتقال

آیا سرطان پستان در دوران شیردهی تاثیر منفی بر شیردهی دارد؟

تاثیر سرطان سینه در دوران شیردهی

در بیشتر موارد، پزشک توصیه می‌کند که شیردهی را بعد از تشخیص سرطان پستان متوقف کند. بسیاری از روش‌های درمان سرطان سینه می‌توانند بر شیر مادر یا جنین تأثیر منفی بگذارند.  تأثیرات روش‌های درمانی بر سرطان پستان در دوران شیردهی در زیر آورده شده است:

جراحی

ممکن است برای برداشتن توده یا رشد سرطانی، جراحی لازم باشد. در برخی موارد، این جراحی می‌تواند شامل ماستکتومی (برداشتن پستان) یا ماستکتومی دوبل (برداشتن هر دو سینه) باشد. اینکه فرد می‌تواند شیر دهد یا نه بستگی به نوع و وسعت جراحی دارد.

شیمی درمانی

در شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی از داروهای قوی استفاده می‌شود. زنانی که شیمی درمانی می کنند باید شیردهی را قطع کنند.

بیشتر بخوانید: شیمی درمانی بعد از سرطان پستان

پرتودرمانی

برخی از زنانی که تحت پرتودرمانی هستند، بسته به نوع خاص درمان، ممکن است بتوانند به شیردهی ادامه دهند. یک پزشک می تواند خطرات را توضیح دهد تا به فرد اجازه دهد تصمیمی آگاهانه بگیرد.

سخن آخر

ابتلا به سرطان سینه در دوران شیردهی نادر است، اما باز هم امکان دارد. در صورت داشتن هر گونه نگرانی در مورد سینه ها نباید از مراجعه به پزشک خود دریغ کنید تا مطمئن شوید که  آیا می توانید به شیردهی ادامه دهید یا خیر.  سونوگرافی پستان و ام آر آی سینه به عنوان جایگزین ماموگرافی برای غربالگری سرطان سینه در دوران شیردهی توصیه می شود؛ در نتیجه زنانی که شیر می دهند باید از علائم هشدار دهنده احتمالی سرطان سینه آگاه باشند و در صورت داشتن هر گونه نگرانی در مورد سلامت سینه خود با پزشک خود مشورت کنند.

بیشتر بخوانید: پیشگیری از سرطان پستان

سوالات متداول سرطان سینه در دوران شیردهی

آیا شیردهی خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می‌دهد؟

بله. تغذیه با شیر مادر خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می‌دهد، به‌خصوص اگر در سن جوانی بچه خود را به دنیا آورید. هرچه مدت بیشتری شیر می‌دهید، خطر ابتلا کاهش می‌یابد.

چگونه تغذیه با شیر مادر بر دقت تست های غربالگری سرطان پستان در دوران شیردهی تاثیر می گذارد؟

شیردهی می‌تواند بر دقت تست های غربالگری سرطان سینه در دوران شیردهی مانند ماموگرافی یا ام آر آی تاثیر بگذارد. همچنین تراکم بافت پستان در دوران شیردهی افزایش می‌یابد که ممکن است تشخیص ناهنجاری ها در ماموگرافی را دشوارتر کند.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *