سرطان پستان لوبولار تهاجمی که به آن کارسینوم لوبولار مهاجم (Invasive lobular carcinoma) نیز گفته می شود، سرطان پستانی است که از غده تولید کننده شیر یا لوبولهای سینه شروع شده و به بافت سینه اطراف گسترش مییابد. این سرطان اگر زود تشخیص داده شود قابل درمان است؛ اما در صورت درمان نشدن به غدد لنفاوی مجاور و سپس به سایر نواحی بدن گسترش پیدا خواهد کرد. سرطان لوبولار تهاجمی پستان چه تفاوتی با سرطان غیر تهاجمی دارد؟ نشانه های سرطان پستان تهاجمی چیست؟ چگونه تشخیص داده می شود و درمان آن چگونه امکان پذیر است؟
برای آگاهی یافتن از این موارد، تا پایان مقاله با ما همراه باشید…
سرطان پستان لوبولار تهاجمی چیست؟
کارسینوم لوبولار مهاجم نوعی سرطان سینه است که از غدد تولید کننده شیر (لوبولها) پستان شروع میشود. سرطان مهاجم به این معناست که سلولهای سرطانی از لوبولی که شروع شدهاند شکسته شده و پتانسیل گسترش به غدد لنفاوی و سایر نواحی بدن را دارند. این نوع سرطان حدود 10 تا 15 درصد از کل سرطان های پستان را تشکیل می دهد و دومین نوع شایع سرطان پستان است. سرطان سینه لوبولار در صورت درمان نشدن به غدد لنفاوی مجاور و سپس به سایر نواحی بدن گسترش می یابد.
نشانه های سرطان پستان لوبولار تهاجمی
سرطان سینه لوبولار همیشه به صورت توده ای ظاهر نمی شود
یکی از متخصصین انکولوژیست پستان بیان می کند: «این یک افسانه است که سرطان سینه همیشه به صورت توده ای ظاهر می شود. سرطان سینه مجاری مانند پیاز رشد می کند، در حالیکه سرطان سینه لوبولار (غدد شیری) رشد نمی کند.
از آنجایی که سرطان پستان تهاجمی به صورت توده ای رشد نمی کند، بیماران اغلب نمی توانند آن را احساس کنند. معمولا کسانی که با کارسینوم لوبولار تهاجمی تشخیص گذاری می شوند، با احساس متراکم شدن سینه یا تغییرات نوک پستان به پزشک مراجعه کرده اند.
علت سرطان پستان تهاجمی
پزشکان میدانند که کارسینوم لوبولار تهاجمی زمانی اتفاق میافتد که جهش هایی در DNA سلول های بافت پستان رخ داده باشد. اما اینکه دقیقا چه عاملی باعث وقوع این جهش می شود، هنوز چندان مشخص نیست. به طور کلی عواملی وجود دارند که می توانند خطر ابتلا به سرطان لوبولار را افزایش دهند، از جمله:
- سن
اکثر افرادی که سرطان لوبولار مهاجم در آنها تشخیص داده می شود بالای 55 سال سن دارند.
- جنسیت
زنان در معرض ابتلا به سرطان تهاجمی پستان قرار دارند.
- هورمون درمانی
زنانی که از هورمون درمانی بعد از یائسگی استفاده می کنند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان لوبولار مهاجم را افزایش دهند.
- عوامل ژنتیکی
برخی از ژن های ارثی می توانند در ابتلا یا عدم ابتلا به سرطان سینه نقش داشته باشند. برای مثال: یک بیماری نادر به نام “سندرم سرطان معده منتشر” ارثی می تواند خطر ابتلا به سرطان لوبولار تهاجمی را افزایش دهد.
تفاوت بین سرطان لوبولار تهاجمی و سرطان مجاری پستان چیست؟
کارسینوم لوبولار مهاجم با کارسینوم مجاری پستان متفاوت است
کارسینوم لوبولار مهاجم که سرطان سینه تهاجمی نیز نامیده می شود، در سلول های سینه که شیر تولید می کنند تشکیل می شود. این سلول ها لوبول نامیده می شوند. هنگامی که سرطان سینه در سلول های مجاری شیر و یا نوک پستان رخ می دهد، تشخیص به عنوان کارسینوم مجاری طبقه بندی خواهد شد.
سرطان پستان تهاجمی به نوعی از سرطان گفته می شود که به صورت نامحدود گسترش یافته و بافت های اطراف مثل غدد لنفاوی را نیز درگیر میکند.
سلول های سرطانی تهاجمی و غیر تهاجمی عملکردهای متفاوتی دارند و نمیتوان آنها را به یک چشم دید! اگرچه هر دو از بیماری هایی هستند که در پستان رخ می دهند، اما تشخیص و درمان آن ها متفاوت است.
چه افرادی در معرض خطر سرطان پستان تهاجمی قرار دارند؟
برخلاف سایر انواع سرطان سینه، سرطان سینه لوبولار توده هایی در بافت سینه یا زیر بازو ایجاد نمی کند. در عوض، ممکن است علائم زیر را ایجاد نماید:
- ناحیه سفت یا ضخیم شده در داخل سینه یا زیر بغل.
- فرورفتگی نوک پستان
- فرورفتگی یا چروک شدن قسمتی از پوست سینه
- تغییر در اندازه یا شکل سینه
- احساس گرما یا قرمزی
- ترشح از نوک پستان
- تورم یا پری در قسمتی از
- یک توده نزدیک زیر بغل شما
- درد سینه
اگر دقت کنید متوجه خواهید شد که بسیاری از این علائم شبیه به علائم بیماری های نه چندان خطرناک پستان هستند. برخی از این علائم، مانند فرو رفتگی نوک پستان، نیز مشابه سایر بیماری های جدی مانند سرطان سینه التهابی (IBC) است. وجود همین دلایل باعث میشود تشخیص سرطان پستان تهاجمی حساسیت بالاتری پیدا کند. برای حفظ سلامتی و اطمینان از نرمال بودن وضعیت خود مهم است که به محض مشاهده هرگونه تغییر در پستان ها، به متخصص پستان مراجعه کنید.