سعادت آباد - چهارراه سرو- خیابان بخشایش- کوچه هفدهم- پلاک 54- ساختمان تجاری اداری عرفان طبقه 3 واحد 306

توده خوش خیم پستان

توده خوش خیم پستان | انواع، علائم و نحوه درمان

احتمال تشکیل توده خوش خیم پستان در اکثر بانوان وجود دارد. برخی از این توده های خوش خیم ممکن است علائم مشابه سرطان مربوط به پستان را داشته باشند.

بطور کلی هر تغییری که در پستان های خود مشاهده و یا احساس میکنید، می تواند نشانه ای از وجود یک بیماری، توده بدخیم و یا خوش خیم پستان باشد.

با اینحال اگر شاهد اینگونه علائم هستید، جای نگرانی نیست. زیرا این علائم معمولا مربوط به توده های خوش خیم پستان بوده و خطرناک نیستند. اما به خاطر داشته باشید، این به معنای دست کم گرفتن و بی توجهی به نشانه های موجود نیست. زیرا همواره احتمال وجود سرطان پستان یا بیماری جدی تری نیز وجود دارد.

فقط کافی است در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا انواع مختلف توده های خوش خیم پستان را به همراه علائم و نحوه تشخیص و درمان آن را در ساده ترین حالت، توضیح دهیم.

همه چیز درباره توده خوش خیم پستان

توده خوش خیم پستان چیست؟

کاملا قابل درک است که احساس وجود یک توده در پستان چقدر می تواند نگران کننده باشد! اما به خاطر داشته باشید که هر توده ای، لزوما سرطان پستان نیست. در بیشتر مواقع توده های ایجاد شده داخل پستان ها، کیست های خوش خیمی هستند که حتی گاهی نیازی به درمان هم نداشته و خود به خود از بین می روند.

توده خوش خیم پستان چیست؟

هر گونه تغییر در بافت سینه، مانند توده سینه، ترشح از نوک پستان یا درد سینه، باید توسط یک پزشک متخصص پستان ارزیابی شود. اگر تشخیص پتخصص مبنی بر خوش خیم بودن توده باشد، می توانید اطمینان داشته باشید که سرطان در کار نیست. توده های غیر سرطانی پستان، بعنوان توده خوش خیم پستان معرفی می شوند.

اگرچه توده های خوش خیم پستان، سرطان نیستند؛ اما در بعضی مواقع نیاز به درمان دارند. زیرا ممکن است خطر ابتلا به بیماری های خطرناک دیگر در آینده را افزایش دهند.

بیشتر بخوانید: درمان سرطان پستان

توده های خوش خیم پستان به چه علت ایجاد می شوند؟

انواع توده خوش خیم پستان می توانند به دلایل مختلفی ایجاد شوند:

◀ تغییرات در هورمون ها. سطوح هورمونی شما می‌تواند بر سینه‌ها تأثیر بگذارد و ممکن است باعث ایجاد کیست، فیبروآدنوم و توده‌هایی شود که قبل و در طول قاعدگی شما می‌آیند و می‌روند. در مردان، عدم تعادل بین هورمون های استروژن و تستوسترون می تواند باعث ایجاد توده سینه و دلیل ژنیکوماستی شود.

◀ صدمه به سینه شما که می تواند منجر به نکروز چربی شود.

◀ مشکلات در دوران شیردهی که ممکن است منجر به عفونت (ماستیت) یا آبسه شود

علائم توده خوش خیم پستان چیست؟

هر کدام از بیماری های خوش خیم پستان علائم خاص خود را دارند، اما همه آنها باعث تغییرات غیرعادی در پستان می شود که شامل: احساس وجود توده در سینه، خروج ترشحاتی از نوک پستان و برخی علائم دیگر است.

برخی از علائم توده خوش خیم پستان و علائم سرطان سینه، مشترک و مشابه با یکدیگر هستند. این علائم عبارت اند از:

  • احساس درد
  • تورم
  • قرمزی پوست و یا دیگر تحریکات پوستی
  • احساس وجود توده در سینه
  • گرفتگی نوک پستان
  • ترشح مایع از نوک پستان

در صورت بروز هر یک از علائم غیرعادی در پستان خود باید هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید.

نحوه تشخیص توده خوش خیم پستان

برای تشخیص و اطمینان از اینکه در پستان توده خوش خیم پستان و غده بدخیم سرطانی وجود دارد ملزم به انجام غربالگری پستان هستیم. برای تشخیص توده های خوش خیم پستان فرآیندهای زیر توسط پزشک شما انجام می گیرد:

تشخیص توده خوش خیم پستان
  • از شما درباره موروثی بودن سرطان سوال می شود.
  • درباره سبک زندگی و تغذیه شما سوال می شود.
  • درباره سلامت کلی پستان شما سوال می شود.
  • اصولاً یک پزشک متخصص از طریق معاینه فیزیکی می تواند به وجود یا عدم وجود توده خوش خیم پی ببرد.
  • امکان درخواست پزشک متخصص برای انجام ماموگرافی، فراصوت و یا ام آر آی برای تشخیص بهتر وجود دارد.
  • سایر آزمایش های تشخیصی غده سرطانی شامل نمونه برداری و بررسی هرگونه ترشحات غیرعادی از نوک پستان و یا نمونه از بافت غیرعادی پستان هستند.

بیشتر بخوانید: تشخیص سرطان پستان

شایع‌ترین انواع توده خوش‌خیم پستان

انواع توده خوش خیم پستان بسیار زیادند، اما ما در این مقاله شایع ترین آنها را ذکر خواهیم کرد.قبل از هر چیز لازم است این نکته را بیان کنم که ابتلا به هر یک از آنها خطر زیادی برای شما ندارد و در صورت تشخیص و درمان آنها احتمال ابتلا به سرطان سینه بسیار کم است.

1. آدنوز

این بیماری باعث می شود غدد ترشح کننده شیر بزرگ و تکثیر شوند و در برخی با احساس درد همراه است.

آدنوز اصولا در زنانی که به فیبروز یا کیست های ساده مبتلا هستند مشاهده می شود. غدد شیری در اثر تکثیر و بزرگ تر شدن به هم نزدیک می شوند و به شکل توده سرطان سینه درمی آید به همین دلیل با سرطان پستان اشتباه گرفته می شود.

به همین دلیل معاینات فیزیکی برای تشخیص نوع توده در این نوع بیماری کافی نمی باشد و حتما باید نمونه برداری از بافت سینه انجام گیرد.

آدنوز درمان خاصی ندارد اما در صورت تشخیص این بیماری باید مراقبت ها و چکاپ های لازم انجام گیرد، زیرا براساس تحقیقات انجام شده خطر ابتلا به سرطان سینه در افرادی که به این بیماری مبتلا هستند کمی بیشتر از افراد دیگر است.

بیشتر بخوانید: پیشگیری از سرطان پستان

2. اتساع مجاری پستان

اتساع مجاری پستان زمانی اتفاق می افتد که مجاری شیری پستان گشاد و ضخیم شوند. این وضعیت سبب مسدود شدن مجاری و در نتیجه انباشت مایع در پستان و در نهایت عفونت می شود.

البته در برخی از زنان این بیماری هیچ نشانه ای ندارد و شایع ترین سن مبتلا به این بیماری در زنانی می باشد که نزدیک به سن یائسگی هستند.

علائم اتساع مجرای پستان شامل:

  • خروج ترشحاتی از نوک پستان
  • احساس درد در پستان
  • تورم پستان
  • حساسیت به لمس
  • نوک پستان وارونه

اتساع مجرای پستان اغلب یک بخش طبیعی از سنین پیری می باشد و نیازی به درمان ندارد. گاهاً پزشک متخصص برای تسکین درد فرد آنتی بیوتیک تجویز می کند و درموارد نادر امکان جراحی وجود دارد.

4. نکروز چربی و کیست چربی

نکروز چربی و کیست چربی در اثر آسیب به بافت چربی سینه ایجاد می شوند.

نمای ظاهری نکروز چربی تا زمان تشخیص پزشک ممکن است برای فرد نگران کننده باشد. اگرچه نکروز چربی در هر نقطه از بدن که بافت چربی وجود دارد امکان دارد ایجاد شود اما بیشترین میزان بروز آن در پستان است.

علائم نکروز چربی و کیست چربی شامل:

  • احساس وجود توده در سینه به هنگام لمس نوک پستان و یا پوست آن؛
  • قرمزی پستان
  • کبودی و یا ورم در ناحیه پستان

در صورتی که ناحیه توده برای شخص آزاردهنده و با درد غیرقابل تحملی نباشد نیازی به هیچ درمانی ندارد.

5. فیبروآدنوم ها

فیبروآدنوم ها هم جز تورموهای خوش خیم پستان است و زنان 20 تا 30 سال را درگیر می کند. شکل فیبروآدنوم ها اصولا کوچک، گرد و همچنین سفت و یا کشسان هستند، اندازه فیبروآدنوم ها ممکن است بزرگ یا کوچک شوند و یا حتی خود به خود از بین بروند.

لازم به ذکر است که این نکته را هم بیان کنیم که فیبروآدنوم ها هیچ درمانی ندارند.

بیشتر بخوانید: فیبرو آدنوم پستان

6. ماستیت

ماستیت التهاب پستان است که به دلیل عفونت ایجاد می شود. ماستیت اصولاً ذر زنان شیرده دیده می شود و مجاری شیری را مسدود می کند. عفونت می تواند از پوست زخم شده روی نوک پستان ناشی شود.

علائم ماستیت شامل:

  • احساس درد در ناحیه پستان و حساسیت به لمس
  • تورم و قرمزی در ناحیه پستان
  • خروج ترشحات از نوک پستان
  • تب و سردرد

برای درمان ماستیت اصولا پزشک متخصص یک دوره استفاده از آنتی بیوتیک را تجویز می کند و اگر بیمار بهبود پیدا نکرد با استفاده از سوزنی کوچک و عمل جراحی توسط جراح پستان خارج می شود.

کلام آخر

در صورت تشخیص پزشک بر توده خوش خیم پستان نگران نباشید و مراقبت های لازم را انجام دهید تا از بروز عارضه های خطرناک دیگر در امان باشید.​

در صورت مشاهده هر گونه علائم غیرعادی در پستان خود مانند درد، تورم، قرمزی و ترشح مایع از نوک پستان خون سردی خود را حفظ کرده و به یک متخصص مراجعه کنید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *