خوشبختانه توسعه و پیشرفت علم پزشکی تا این لحظه به ما کمک کرده است تا با روش های موثر پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان، بسیار بیشتر از گذشته آشنا باشیم. عوامل زیادی در طول زندگی می توانند بر خطر ابتلا به سرطان سینه تاثیر بگذارند. طبیعی است که نمی توانیم برخی از عوامل مانند بالا رفتن سن یا زمینه ژنتیکی و سابقه خانوادگی را تغییر دهیم، اما می توانیم با مراقبت از سلامت خود به کمک روش های زیر، تا حد قابل توجهی از خطر بروز سرطان سینه پیشگیری کنیم…
آیا می توان از سرطان سینه پیشگیری کرد؟
همه افراد تا حدودی در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند، اما روشهای روزمره آسانی برای کمک به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و داشتن سلامت بیشتر وجود دارد.
قبل از اینکه به توضیح راهکار های پیشگیری از سرطان سینه بپردازیم، بد نیست عوامل زمینه ساز خطر یا ریسک فاکتور های سرطان پستان را یادآوری کنیم…
عوامل خطرساز در بروز سرطان سینه
- ژنتیک
- مصرف سیگار و دخانیات
- یائسگی دیررس
- چاقی و اضافه وزن (خصوصا بعد از یائسگی)
- درمان های قبلی سرطان
8 روش موثر برای پیشگیری از سرطان پستان
- وزن خود را کنترل کنید
در حالیکه به شکل های مختلف درباره داشتن وزن سالم به افراد توصیه می شود، خیلی ها ساده از کنار آن عبور کرده و یا آنطور که باید آن را جدی نمیگیرند. اضافه وزن می تواند خطر ابتلا به بسیاری از سرطان ها از جمله سرطان سینه را به ویژه پس از یائسگی افزایش دهد.
- از میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کرده و مصرف الکل را متوقف کنید.
یک رژیم غذایی سالم می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه کمک کند. سعی کنید مقدار زیادی میوه و سبزیجات مصرف کنید و مصرف الکل را محدود کنید. حتی سطوح کم الکل می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. به طور کلی قطع کامل مصرف الکل بهترین انتخاب برای سلامتی است.
- ورزش کنید
ورزش برای سلامتی یک مسئله ضروری است. زنانی که حداقل 30 دقیقه در روز ورزش می کنند کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. ورزش منظم همچنین یکی از بهترین راه ها برای کمک به کنترل وزن است.
- سیگار نکشید
علاوه بر سایر خطرات سلامتی، سیگار باعث حداقل 15 سرطان مختلف از جمله سرطان سینه می شود. اگر سیگار می کشید، سعی کنید در زودترین حالتی که می توانید آن را ترک کنید. تقریباً هیچ وقت برای جلوی ضرر را گرفتن، دیر نیست.
- شیردهی به نوزاد
تغذیه با شیر مادر در مجموع یک سال یا بیشتر، علاوه بر فوایدی که برای نوزاد دارد، خطر ابتلا به سرطان سینه را نیز کاهش می دهد.
- از مصرف قرص های ضدبارداری بخصوص بعد از 35 سالگی خودداری کنید
قرص های ضد بارداری هم خطرات و هم فواید دارند. هر چه یک زن جوان تر باشد، خطرات آن کمتر است. مصرف قرص های ضد بارداری ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را در زنان افزایش دهد. لازم به ذکر است که این خطر پس از قطع قرص به سرعت از بین می رود. خطر سکته مغزی و حمله قلبی نیز در حین مصرف قرص افزایش می یابد – به خصوص اگر خانمی سیگار می کشد. اما استفاده طولانی مدت نیز می تواند مزایای مهمی مانند کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان، روده بزرگ و رحم داشته باشد. اگر در مورد سرطان سینه نگران هستید، اجتناب از قرص های ضد بارداری یکی از گزینه های کاهش خطر است.
- از هورمون درمانی برای یائسگی اجتناب کنید
هورمون درمانی در یائسگی نباید طولانی مدت انجام شود.. چه استروژن به تنهایی مصرف شود یا با پروژسترون ترکیب شود، این هورمون ها خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند. اگر زنان در دوران یائسگی هورمون درمانی می کنند، باید در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شود. بهترین فردی که می توانید در مورد خطرات و مزایای هورمون درمانی برای یائسگی با او صحبت کنید، پزشکتان است.
- تاموکسیفن و رالوکسیفن برای زنان در معرض خطر
اگرچه معمولاً به عنوان یک توصیه مفید شناخته نمی شود، اما مصرف داروهای تاموکسیفن و رالوکسیفن می تواند تا حد زیادی از خطر ابتلا به سرطان سینه پیشگیری کند.
این داروهای قدرتمند می توانند عوارض جانبی داشته باشند، بنابراین برای همه مناسب نیستند. اگر فکر می کنید که در معرض خطر بالا قرار دارید، با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید دستور پزشک چه اقدامی است.
- به سابقه خانوادگی خود توجه داشته باشید
زنان با سابقه خانوادگی سرطان قوی می توانند اقدامات ویژه ای برای محافظت از خود انجام دهند. به همین دلیل است که برای زنان مهم است که سابقه خانوادگی خود را مربوط به انواع سرطان، بدانند. اگر مادر یا خواهری دارید که سرطان سینه یا تخمدان داشته باشد، در معرض خطر بیشتری قرار دارید. اگر سرطان در بستگان شما در سنین پایین تشخیص داده شده باشد، این خطر حتی بیشتر است. داشتن چندین عضو خانواده (از جمله مردان) که به سرطان سینه، تخمدان یا پروستات مبتلا هستند نیز خطر ابتلا را افزایش می دهد. یک پزشک متخصص پستان می تواند در توضیح سابقه خانوادگی این بیماری کمک کند.
- ماموگرافی را فراموش نکنید
غربالگری سرطان سینه با ماموگرافی جان انسان ها را نجات می دهد. این مورد در حقیقت به پیشگیری از سرطان کمک نمی کند، اما زمانی که سرطان در مراحل ابتدایی و قابل درمان باشد، می تواند به تشخیص زودهنگام سرطان کمک کند.
اکثر زنان باید از سن 40 سالگی، سالانه ماموگرافی انجام دهند.
زنانی که در معرض خطر بالاتر سرطان سینه هستند ممکن است نیاز داشته باشند که غربالگری را زودتر شروع کنند. بهتر است تا سن 30 سالگی با پزشک در مورد احتمال خطر و اینکه آیا به غربالگری زودهنگام نیاز دارید یا نه، صحبت کنید.
در نهایت آشنایی به آناتومی بدن و پستان ها برای همه زنان ضروری است. نسبت به تغییرات بدن خود هوشیار باشید و . در صورت مشاهده هرگونه تغییر در ظاهر یا احساس سینه فوراً به متخصص پستان مراجعه کنید.