سعادت آباد - چهارراه سرو- خیابان بخشایش- کوچه هفدهم- پلاک 54- ساختمان تجاری اداری عرفان طبقه 3 واحد 306

سونوگرافی پستان

سونوگرافی پستان و همه چیز درباره آن

سونوگرافی پستان از دقیق ترین روش‌هایی است که برای تشخیص وضعیت سینه‌ها به کار گرفته می‌شود. اگر شما متوجه وجود هرگونه توده یا تغییرات غیر طبیعی در بافت پستان خود شوید، سونوگرافی پستان نوعی آزمایش تصویر برداری است که به دستور متخصص پستان، برای بررسی توده ها و موارد غیر عادی در بافت پستان تجویز می شود.

برای انجام این آزمایش و دسترسی به تصاویر دقیق و مشاهده جزییات درون پستان، از طول موج صوت استفاده می شود. سونوگرافی پستان به دلیل اینکه بدون هرگونه اشعه و تنها از طریق امواج صوتی انجام می شود، بعنوان بی خطر ترین روش تشخیصی شناخته شده و حتی انجام آن در دوران بارداری نیز ایمن است. 

در این مقاله نکات بسیار مهمی درباره تفسیر سونوگرافی پستان را عنوان کرده ایم. با ما همراه باشید.

رایج ترین کاربرد های سونوگرافی پستان

کاربرد سونوگرافی پستان

سونوگرافی پستان اغلب بعد از ماموگرافی و برای تشخیص قطعی تر انجام می‌شود . ماموگرافی نیز یک نوع آزمایش تصویر برداری است که توسط اشعه ایکس برای غربالگری سرطان سینه استفاده می شود. اگر در معاینه فیزیکی یا ماموگرافی یک ناهنجاری در پستان نشان داده شود، پزشک ممکن است سونوگرافی پستان را تجویز کند. برای مثال موارد زیر می تواند دلیل تجویز سونوگرافی باشد:

  • کشف یک توده در پستان 
  • وجود یک ناحیه حساس یا دردناک در پستان
  • تغییر در بافت یا ظاهر پوست نوک پستان 
  • ترشح غیر معمول از نوک پستان

اگر توده ای در پستان بیمار وجود داشته باشد، سونوگرافی پستان به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد که آیا این یک توده صرفا یک کیست پر از مایع است یا یک تومور جامد. همچنین به وسیله انجام سونوگرافی امکان تعیین دقیق اندازه و محل توده نیز فراهم می شود.

گاهی اوقات ممکن است به جای ماموگرافی از سونوگرافی سینه برای غربالگری سرطان سینه استفاده شود. این موارد عبارت اند از:

  • در افراد باردار و افراد زیر 25 سال که نباید در معرض تشعشعات ماموگرافی قرار گیرند.
  • در افرادی که بافت سینه متراکمی دارند که باعث کاهش دید تومورها در ماموگرافی می شود
  • دسترسی به دستگاه ماموگرافی وجود نداشته باشد

همچنین ممکن است از سونوگرافی سینه برای بررسی نشت مایع یا سایر مشکلات مربوط به پروتز سینه نیز استفاده شود.

سونوگرافی پستان چگونه انجام می شود؟

سونوگرافی پستان معمولا توسط یک سونوگرافیست یا متخصص پستان انجام می شود. روش انجام در کل ساده است:

قدم اول: ابتدا متخصص سونوگرافی یا پزشک از شما می‌خواهد لباس‌های خود را از کمر به بالا درآورید و روی تخت سونوگرافی به پشت دراز بکشید.

قدم دوم: سپس یک ژل شفاف روی سینه شما مالیده می شود. این ژل، رسانا است و کمک میکند امواج اولتراسوند (فراصوتی) بهتر در پوست و بافت پستان شما جریان یابند.

قدم سوم: پزشک مبدل که تقریبا شبیه به یک عصا است را روی سینه شما حرکت می دهد. حتی ممکن است از یک دستگاه ABUS با مبدل بزرگتر استفاده کنند که آن را روی سینه قرار می دهند.

مبدل، امواج صوتی با فرکانس بالا را ارسال و دریافت می کند تا تصاویری از داخل سینه شما به دست دهد. همانطور که امواج از بافت های داخلی سینه منعکس می شوند، مبدل تغییرات را در جهت آنها ثبت می کند. این پروسه یک گزارش دقیق در لحظه، از داخل سینه ثبت می کند.

گزارشات به صورت تصویری بر روی مانیتور نمایش داده می شود. اگر سونوگرافیست یا پزشک چیزی مشکوک پیدا کند، چندین عکس از آن منطقه می گیرد. سونوگرافی پستان ممکن است تا 30 دقیقه طول بکشد. اگر سونوگرافیست یا پزشک از دستگاه ABUS استفاده می کند، ممکن است سونوگافی کمتر از 5 دقیقه طول بکشد.

نتیجه سونوگرافی پستان

نتیجه سونوگرافی پستان

سونوگرافیست، تصاویر سونوگرافی پستان شما را بررسی می کند و نتایج را برای پزشک شما شرح داده و ارسال می کند. تصاویری که سونوگرافی سینه تولید می کند سیاه و سفید است. کیست ها، تومورها و توده ها به صورت نواحی تیره در اسکن ظاهر می شوند. با این حال، وجود یک نقطه تیره در سونوگرافی به این معنی نیست که شما سرطان سینه دارید. بیشتر توده های سینه خوش خیم یا غیرسرطانی هستند.

شرایط متعددی می تواند باعث ایجاد توده های خوش خیم در سینه شود، 

از جمله:

  • فیبروکیستیک پستان، که در آن تغییرات هورمونی باعث برآمدگی و حساس شدن سینه ها می شود.
  • فیبروآدنوم که یک تومور خوش خیم بافت پستان است.
  • پاپیلوم داخل مجاری که یک تومور خوش خیم مجرای شیر است.
  • نکروز چربی سینه، که توده ای از بافت آسیب دیده یا مرده در سینه است.

تفسیر جواب سونوگرافی پستان

نتیجه ای که سونوگرافیست به صورت مکتوب به دست شما می دهد تا به متخصص خود ارائه کنید، شامل عبارات و اصطلاحات تخصصی انگلیسی است و به همین دلیل بسیاری از بیماران به محض دریافت این نتیجه به دنبال توضیح و تفسیر آن هستند. البته چندان دور از انتظار نیست که برای فهمیدن نتیجه عجله داشته باشید؛ اما منطقی ترین رفتاری که در این مواقع می توانید داشته باشید این است که تا زمان ملاقات متخصص خود صبر کرده و اجازه دهید ایشان نتیجه سونوگرافی پستان شما را بررسی نمایند.

بدون شک هر مورد قابل توجهی که وجود داشته باشد، توسط متخصص پستان به شما گفته خواهد شد. معمولا مراجعین درباره تمام عبارات و اصطلاحات و اعداد نوشته شده در نتیجه سونوگرافی پستان خود کنجکاو هستند و سوالات جزیی می پرسند.

ولی بهتر این است که به پزشک خود اعتماد کرده و اگر در خصوص موردی به شما می‌گویند جای نگرانی نیست یا مسئله مهمی وجود ندارد، بپذیرید. نگرانی و استرس زیاد، میتواند آسیب بیشتری برای شما به دنبال داشته باشد.

نتیجه‌گیری

نتیجه گیری از یک سونوگرافی پستان بستگی به نتایج و تصاویر دریافتی دارد. این بررسی ممکن است نتایج طبیعی (بدون هیچ گونه نشانه نامطلوب یا تغییر) یا ناتوانایی در تشخیص دقیق توده‌ها و تغییرات مشکوک (نیاز به بررسی‌های بیشتر مانند ماموگرافی یا بررسی‌های دیگر) را نشان دهد. در صورت دیده شدن هر گونه تغییر نامعمول، پزشک معالج ممکن است تصمیم به بررسی‌ها و تست‌های دیگر بگیرد یا درمان خاصی را توصیه کند.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *