سعادت آباد - چهارراه سرو- خیابان بخشایش- کوچه هفدهم- پلاک 54- ساختمان تجاری اداری عرفان طبقه 3 واحد 306

دکتر فتانه ضیائی / جراحی پستان / فیتواستروژن و سرطان پستان

فیتواستروژن و سرطان پستان

آنچه می خوانید...

متخصصان به طور کلی موافق هستند که مصرف فیتواستروژن ها تأثیر منفی بر خطر سرطان سینه ندارد و در واقع ممکن است  حتی اثرات محافظتی داشته باشد.

سرطان سینه شایع ترین سرطان در سطح جهانی است. اگرچه پیشرفت های درمانی امید به زندگی و نرخ بقا را بسیار بهبود بخشیده اند، اما با این حال همچنان سبک زندگی و رژیم غذایی نیز نقش مهمی در سلامت سینه ایفا می کنند.

این مقاله ارتباط بین مصرف فیتواستروژن و خطر ابتلا به سرطان سینه را توضیح می دهد. بسیاری از افرادی که سابقه خانوادگی سرطان سینه دارند؛ یعنی مستعد ابتلا به سرطان هستند و یا به تازگی به آن دچار شده اند، درباره مصرف فیتواستروژن ها و اینکه آیا برای سرطان سینه خطرناک اند یا خیر، ابراز نگرانی می کنند.در این مقاله بر اساس جدیدترین دستاوردهای تحقیقات علمی و پزشکی به این موضوع پرداخته و همچنین دستورالعمل های مهم مربوط به نوع و میزان مصرف فیتواستروژن ها را آورده ایم.

فیتواستروژن ها، به ویژه زمانی که به طور منظم در دوران کودکی مصرف شوند، با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط هستند

فیتواستروژن چیست؟

فیتواستروژن ها ترکیبات گیاهی هستند که در عملکرد سلولی خود شبیه استروژن هستند. فیتواستروژن در غذاهایی مانند غلات کامل، لوبیا خشک، نخود، میوه ها، کلم بروکلی، گل کلم و به ویژه در سویا یافت می شود. فیتواستروژن های رایج موجود در میوه ها، غلات کامل و دانه ها لیگنان نامیده می شوند. آنهایی که در محصولات سویا یافت می شوند ایزوفلاون ها هستند.

تاثیر مصرف فیتواستروژن ها بر سرطان پستان

برخی از مطالعات مصرف لیگنان ها (فیتواستروژن ها در میوه ها، غلات و دانه ها) را با کاهش رشد سلول های تومور مرتبط می دانند.

در تحقیقات انجام شده، هنگامی که لیگنان به رده سلولی بسیار تهاجمی و مهاجم سرطان سینه انسان MDA-MB-321 اضافه شد، محققان شاهد کاهش تکثیر سلول های سرطانی بودند.

در زنانی که اخیراً سرطان سینه در آنها تشخیص گذاری شده بود، مصرف بیشتر بذر کتان باعث افزایش مرگ سلول های سرطانی؛ و بنابراین منجر به رشد آهسته‌ تر تومور و کاهش نرخ تکثیر شد.

فیتواستروژن ها، به ویژه زمانی که به طور منظم در دوران کودکی مصرف شوند، با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است. 

با این وجود، چندین مطالعه نیز شواهدی پیدا کرده اند که رابطه بین فیتواستروژن ها و بروز سرطان سینه را پیچیده می کند. این شواهد نشان می دهد که اثر فیتواستروژن ها، به ویژه آنهایی که در سویا و شکل فرآوری شده آن یافت می شوند، همیشه محافظت کننده نیستند. در چندین مورد، این فیتواستروژن ها بسته به عوامل متعددی در واقع اثر تکثیری از خود نشان داده اند. سن، نوع فیتواستروژن، زیرشاخه سرطان، غلظت و دوز، همه به عنوان عواملی که تعیین می‌کنند فیتواستروژن‌ها بر سرطان سینه تأثیر می‌گذارند، مشاهده شده‌اند. 

آیا باید از مصرف فیتواستروژن اجتناب کنیم؟

نظر متخصصین و جامعه محققین در حال حاضر این است که سویا خطر ابتلا به سرطان سینه را در افراد افزایش نمی دهد.

این افسانه که سویا خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد، ناشی از این کشف است که سویا حاوی ترکیبات گیاهی به نام فیتواستروژن است. این ترکیبات شباهت هایی با هورمون استروژن دارند. با این حال استروژن گاهی اوقات می تواند باعث رشد سلول های سرطان سینه شود و هیچ شواهدی مبنی بر اینکه فیتواستروژن ها نیز اثر مشابه با هورمون استروژن را در بدن دارند، به دست نیامده است. 

موارد زیر را درباره ارتباط بین مصرف فیتواستروژن و سرطان سینه به خاطر داشته باشید:

  • فیتواستروژن ها در صورت مصرف به استروژن تبدیل نمی شوند.
  • فیتواستروژن ها از نظر ساختاری متفاوت و بسیار ضعیف تر از استروژن انسانی هستند.
  • مصرف متوسط فیتواستروژن (موجود در کلم بروکلی، سویا و …) رشد سرطان را افزایش نمی دهد.

از آنجایی که فیتواستروژن های بسیار فرآوری شده و غلیظ ممکن است اثرات متفاوتی بر سلول های تومور سینه داشته باشند، بهتر است از سویای بسیار فرآوری شده اجتناب شود.

آیا مصرف فیتواستروژن برای بیماران مبتلا به سرطان سینه مجاز است؟

اجماع بر این است که فردی که تشخیص سرطان سینه دارد می تواند با خیال راحت محصولات حاوی فیتواستروژن را در مقدار معمول مصرف کند.

محصولات حاوی فیتواستروژن میتوانند در بعضی از وعده های غذایی یا بعنوان سالاد و در کنار غذای اصلی مصرف شوند. این مواد خوراکی هیچ خطری مبنی بر افزایش ریسک سرطان یا رشد سرطان ندارند.

با این حال بسیاری از پزشکان توصیه می کنند که افراد مبتلا به سرطان سینه  با گیرنده های هورمونی حساس، مصرف مکمل های پودر پروتئین سویا یا ایزوله پروتئین سویا را به حداقل برسانند. هر کسی که در نظر دارد تغییرات قابل توجهی در رژیم غذایی خود ایجاد کند، بهتر است قبل از انجام این کار با پزشک متخصص پستان مشورت نماید.

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر فتانه ضیائی

فلوشيپ جراحى پستان از دانشگاه شهيد بهشتى جراحی پلاستیک سینه و شکم از فرانسه تشخیص و درمان زودرس سرطان سینه با حفظ سینه انجام جراحی های سرطان پستان و بازسازی سرطان و ماموپلاستی و پروتز سینه استفاده از دستگاه هایی برای کاهش دستکاری های زیر بغل و همچنین ورم دست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × یک =