گزینه های درمانی برای افرادی که مبتلا به سرطان پستان هستند شامل ماستکتومی یا همان جراحی برداشتن پستان و لامپکتومی یا عمل حفظ پستان می باشد که بنا بر تشخیص جراح یکی از روش های گفته شده انجام می گیرد.
قبل از هر چیز لازم می دانیم این نکته را بیان کنیم که؛ اگر تصمیم جراح شما جراحی برداشتن پستان باشد، قطعا ایشان بهترین راه حل را بنابر شرایط شما برای درمان سرطان پستان و خارج کردن سرطان از بدن شما در نظر گرفته است.
بنابراین به پزشکتان اعتماد کنید و برایتان اولویت در وهله اول درمان این بیماری باشد، زیرا خوشبختانه روشهای متنوعی برای جراحی بازسازی پستان بعد از سرطان وجود دارد که می تواند زیبایی اولیه شما را برگرداند.
در طی ماستکتومی، جراح بافت یک یا هر دو سینه را برمی دارد. هدف معمولاً حذف سرطان سینه یا جلوگیری از گسترش و توسعه آن است. با این حال، برخی از افراد نیز ممکن است به دلایل دیگری تحت ماستکتومی قرار بگیرند. در بعضی از انواع ماستکتومی تنها بخشی از بافت پستان برداشته مشود و در انواعی دیگر نیاز به به تخلیه ی گسترده تر داریم. نوع ماستکومی که جراح آن را توصیه کرده است، به دلیل انجام عمل بستگی دارد. اگر فردی به سرطان سینه مبتلا باشد، نوع سرطان و میزان گسترش آن در انتخاب روش موثر خواهد بود.
جراحی ماستکتومی می تواند ظاهر سینه، نوک سینه ها و یا هر دو را تغییر دهد. اگر فردی بخواهد شکل سینه های خود را بازگرداند، جراحی بازسازی پستان و پروتز سینه از راهکار های موثر و قابل انجام هستند. در این مقاله به معرفی کامل عمل ماستکتومی و اتفاقاتی که بیماران در طی انجام و بعد از آن تجربه می کنند، پرداخته ایم.
ماستکتومی چیست؟
ماستکتومی روشی جراحی برای درمان سرطان پستان و جلوگیری از آن می باشد که به آن جراحی برداشتن پستان نیز می گویند.
برای افراد مبتلا به سرطان پستان در مراحل اولیه بیماری ماستکتومی -که در آن بافت پستان برداشته می شود- می تواند به عنوان یک گزینه درمانی در نظر گرفته شود.
گزینه درمانی دیگر برای درمان این بیماری لامپکتومی می باشد که در آن فقط تومور از پستان خارج می شود. دکتر فتانه ضیائی با توجه به وضعیت بیمار یکی از روشهای درمانی گفته شده را توصیه میکنند.
اگر تشخیص جراح، تخلیه و برداشتن پستان باشد؛ جراحی بازسازی پستان نیز برای بازگرداندان شکل طبیعی به پستان بنابر تشخیص پزشک می تواند همزمان با عمل ماستکتومی، بعد از جراحی، قبل از رادیوتراپی و بعد اتمام تمام مراحل درمانی انجام گیرد.
ماستکتومی چگونه انجام می شود؟
بعد از ماستکتومی به طور معمول بیماران نیاز به بستری در بیمارستان دارند. مدت زمانی که لازم است بیمار در بیمارستان بستری باشد، به شرایط بیمار و صلاحدید جراح متخصص پستان دارد. بنابر این برای هر فرد، متفاوت با سایرین خواهد بود.
به طور کلی، ماستکتومی این فرآیند را دنبال می کند:
- بیمار بعد از پوشیدن لباس مناسب اتاق عمل، راهی اتاق عمل خواهد شد.
- ضربان قلب، فشار خون، تنفس و سطح اکسیژن خون بیمار در طول جراحی تحت کنترل و بررسی تیم جراحی قرار دارد.
- پوست محل جراحی با محلول استریل تمیز و ضدعفونی می شود.
- یک برش در سینه ایجاد می شود که نوع برش ایجاد شده به نوع ماستکتومی بیمار بستگی دارد.
- بافت زیرین به آرامی آزاد شده و برداشته می شود.
- یک برش در سینه ایجاد می شود که نوع برش ایجاد شده به نوع ماستکتومی بیمار بستگی دارد.
- بافت زیرین به آرامی آزاد شده و برداشته می شود.
- غدد لنفاوی نیز ممکن است پس از برداشتن سینه برداشته شوند.
- یک برش در سینه ایجاد می شود که نوع برش ایجاد شده به نوع ماستکتومی بیمار بستگی دارد.
- بافت زیرین به آرامی آزاد شده و برداشته می شود.
- غدد لنفاوی نیز ممکن است پس از برداشتن سینه برداشته شوند.
- بافت پستان و هر بافت دیگری که برداشته شود برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد.
- ممکن است یک یا چند لوله در ناحیه آسیب دیده قرار داده شود تا خون و مایعات از طریق آنها از بدن خارج گردد.
- قسمت هایی که برش ایجاد شده، بوسیله بخیه بسته خواهد شد.
- یک باند یا پانسمان استریل روی محل قرار داده می شود.
انواع ماستکتومی
جراحی ماستکتومی دارای انواع مختلفی است که شامل:
- ماستکتومی کامل: که در آن تمام بافت پستان از جمله نوک پستان، هاله و یا کل پستان برداشته می شود.
- ماستکتومی نگه دارنده پوست: شامل برداشتن کلیه بافت های پستان و نوک پستان می باشد اما جراحی پوست پستان شامل آن نمی شود. این روش برای تومورهای خیلی بزرگ مناسب نیست و بلافاصله پس از ماستکتومی عمل بازسازی پستان را می توان انجام داد.
- ماستکتومی نگهدارنده پستان: در این نوع جراحی فقط بافت پستان از بین می رود، پوست و نوک پستان باقی می ماند. بازسازی پستان بلافاصله پس از عمل انجام می شود.
- ماستکتومی رادیکال: در ماستکتومی رادیکال کل سینه، غدد لنفاوی زیر بغل و عضلات دیواره قفسه سینه توسط جراح برداشته می شود.
- ماستکتومی رادیکال اصلاح شده: شامل از بین بردن تمام بافت پستان و غدد لنفاوی بیشتر میشود
- ماستکتومی هر دو پستان: این روش شامل برداشتن هر دو سینه توسط جراح است. جراحی ماستکتومی هر دو پستان، معمولاً به عنوان یک اقدام پیشگیرانه است. – برای مثال در افرادی که طبق بررسی های ژنتیکی، در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان پستان قرار دارند.
- جراحی ماستکتومی برای تغییر جنسیت: ماستکتومی علاوه بر جنبه درمان و پیشگیری از سرطان سینه، ممکن است بخشی از پروسه تغییر جنسیت در افراد ترنس باشد. زمانی که بدن بیمار از جنسیت زن به مرد در حال تغییر است، جراح بدون برداشتن پوست پستان، بافت و برجستگی آن را بر میدارد.
ماستکتومی برای جلوگیری از سرطان پستان
در شرایطی که بیمار به دلایل مختلف اعم از ژنتیکی بودن سرطان پستان در خانواده و بسیاری شرایط دیگر در معرض ابتلا به سرطان پستان باشد، پزشک ماستکتومی را جهت جلوگیری از سرطان پستان پیشنهاد می کند.
ماستکتومی در درمان سرطان پستان
جراحی برداشتن پستان می تواند گزینه درمانی بسیاری از انواع سرطان پستان باشد، مانند:
- درمان سرطان های مکرر
- سرطان پستان غیرتهاجمی
- بیماری پاژه پستان
- سرطان التهاب پوست، بعد از شیمی درمانی
- مراحل اولیه سرطان پستان
- در صورت پیشرفت بیماری بعد از شیمی درمانی
پزشک در برخی شرایط ماستکتومی را به همراه رادیوتراپی توصیه می کند که این شرایط شامل:
- در صورتی که اندازه تومور بزرگتر از 5 سانت باشد.
- در صورتی که تعداد غدد لنفاوی درگیر بیش از ۴عدد باشد.
- تومور التهابی
- سن کم بیمار
رادیوتراپی بعد از جراحی ماستکتومی
در بیمارانی که پزشک احتمال عود سرطان را پیش بینی میکند، برای برطرف نمودن این خطر لازم است بعد از ماستکتومی رادیوتراپی نیز انجام شود. هدف از رادیوتراپی بعد از جراحی سرطان سینه، از بین بردن بقایای سلول های سرطانی و جلوگیری از متاستاز یا برگشت سرطان است.
عوارض بعد از ماستکتومی
ماستکتومی یک روش جراحی است که شامل بیهوشی و برداشتن بافت می شود. عوارضی که احتمال بروز آن ها بعد از ماستکتومی وجود دارد، شامل موارد زیر است:
- مشکلات بیهوشی
- درد شانه و سفتی بازو
- خونریزی و عفونت
- ایجاد دلمه، تاول یا از دست دادن پوست در امتداد محل برش
- احساس سوزن سوزن شدن در جایی که پستان قبلا وجود داشت و گاهی اوقات زیر بازو
- لنف ادم یا تورم به دلیل تجمع مایع در زیر بغل و بازو
- آسیب به اعصاب در پشت، بازو یا دیواره قفسه سینه
- تشکیل بافت اسکار سخت در محل جراحی
- تجمع خون یا مایع در زیر پوست در ناحیه سینه
اکثر این عوارض با گذشت زمان از بین می روند. هر ساله افراد زیادی تحت ماستکتومی موفقیت آمیز قرار می گیرند. جراحان این روش را با توجه به ماهیت تهاجمی آن، نسبتاً ایمن می دانند.
آمادگی برای جراحی برداشتن پستان
یکی از موضوعاتی که قبل از عمل جراحی مطرح است این است که آیا بیمار نیازی به بازسازی پستان دارد یا خیر؟ و اینکه این عمل بهتر است چه زمانی انجام گیرد؟
بیمار قبل از جراحی ماستکتومی باید موارد زیر را عایت کند:
- حداقل 8 ساعت قبل از عمل چیزی نخورد.
- در صورت مصرف هر گونه دارو یا ویتامینی پزشک خود را در جریان بگذارد.
- با مشورت پزشک یک هفته قبل از عمل مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین را متوقف کنید.
فیلم عمل ماستکتومی پستان
دوران نقاهت بعد از ماستکتومی
سرعت بهبودی بعد از عمل، از فردی به فرد دیگر متفاوت است. ولی معمولاً چند هفته طول می کشد تا زخم ها ترمیم شوند و التهاب، درد و سوزش از بین برود. اگر جراحی بازسازی پستان نیز انجام شود، ممکن است دوران نقاهت بیمار بیشتر طول بکشد.
نتیجه گیری
چنان چه جهت درمان سرطان پستان به بهترین دکتر سرطان سینه در تهران مراجعه کنید ایشان بنابر معاینات و تصویربرداری های انجام شده بهترین راه حل را برای درمان انتخاب می کنند.
چنان چه تشخیص ایشان بر جراحی برداشتن پستان باشد به ایشان اعتماد کنید و این را در نظر داشته باشید که بعد از عمل جراحی عمل بازسازی پستان انجام میگیرد و جای هیچگونه نگرانی نیست.
به امید دنیایی بدون سرطان…