جراحی سرطان پستان معمولا اولین روش درمان برای اکثر انواع سرطان سینه است. روش های جراحی سرطان سینه بر اساس درجه پیشرفت سرطان و وضعیت کلی بدن بیمار تشخیص داده می شوند. موارد حائز اهمیتی در خصوص جراحی سرطان سینه وجود دارد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
در بیشتر مواقع برای بهبودی کامل و حفظ زیبایی بدن بعد از جراحی سرطان سینه، ممکن است نیاز به جراحی های دیگری پیدا کنیم. برای آگاهی کامل از پروسه جراحی سرطان سینه و روش های انجام آن، با ما همراه باشید…
جراحی سرطان پستان چیست؟
اگر بیمار مبتلا به سرطان پستان باشد، جراح متخصص پستان تقریباً همیشه جراحی را برای برداشتن آن توصیه می کند. زمانی که برداشتن بافت آسیب دیده از نظر فنی امکان پذیر باشد، جراحی به عنوان درمان اولیه سرطان سینه در نظر گرفته می شود. (این یک درمان موثر برای سرطان سینه متاستاتیک نیست – یعنی زمانی که سرطان قبلاً به سایر قسمتهای بدن گسترش یافته است.)
گاهی اوقات جراحی سرطان سینه یک تومور را از سینه بیمار خارج می کند (لامپکتومی) و گاهی اوقات ممکن است برای برداشتن توده سرطانی لازم باشد کل سینه برداشته شود (ماستکتومی) . در مواردی نیز جراحی برای جستجوی علائم گسترش سرطان و به شکل تشخیصی است. گاهی اوقات شامل بازسازی سینه پس از ماستکتومی نیز می شود.
نوع جراحی که تیم درمانی برای بیمار توصیه می کند به عوامل فردی زیادی بستگی دارد، از جمله نوع سرطان میزان پیشرفت آن، سلامت عمومی و ترجیحات شخصی. بسته به شرایط بیمار، جراحی ممکن است تنها بخشی از برنامه کلی درمان باشد و یا ممکن است تمام درمانی باشد که بیمار به آن نیاز دارد.
انواع مختلف جراحی برای سرطان سینه چیست؟
دو نوع اصلی جراحی که برای درمان سرطان سینه استفاده می شود ماستکتومی و لامپکتومی هستند. جراحی های اضافی برای سرطان سینه ممکن است شامل برش غدد لنفاوی (لنفادنکتومی) و جراحی بازسازی سینه باشند.
ماستکتومی
ماستکتومی یا جراحی برداشتن سینه، رایج ترین جراحی برای سرطان پستان است. به این دلیل که ماستکتومی، سرطان سینه در مراحل پایانی و اولیه را درمان می کند. علاوه بر این، برخی از افراد با خطر بالای ابتلا به سرطان سینه در آینده، ممکن است ماستکتومی پیشگیرانه را به عنوان یک اقدام پیشگیرانه بصورت یک پیشنهاد از پزشک متخصص دریافت کنند.
انواع روش های ماستکتومی عبارت اند از:
- ماستکتومی کامل
- ماستکتومی دو طرفه
- ماستکتومی با حفظ پوست
- ماستکتومی رادیکال اصلاح شده
- ماستکتومی رادیکال
لامپکتومی
لامپکتومی یا جراحی حفظ پستان، تنها بخشی از بافت سینه را برمی دارد. این یک گزینه جایگزین برای درمان سرطان پستان در مراحل اولیه است. وقتی تومور نسبتاً کوچک است و هنوز گسترش نیافته است، میتوان فقط برای برداشتن «توده» – خود تومور – جراحی انجام شود. لامپکتومی همچنین حاشیهای از بافت اطراف را حذف میکند تا مطمئن شود هیچ سلول سرطانی سرگردان در سینه باقی نمانده است!
معمولا بعد از لامپکتومی بیمار باید تحت رادیوتراپی یا شیمی درمانی قرار بگیر تا خطر عود سرطان ازبین برود.
تشریح غدد لنفاوی
سیستم لنفاوی اغلب اولین جایی است که سرطان در آن پخش می شود و سرطان در غدد لنفاوی بیمار، یک علامت هشدار دهنده است که ممکن است سلول های سرطانی در قسمت هایی دیگر نیز منتشر شده باشند. برای پی بردن به این موضوع، جراح شما ممکن است یک یا چند غدد لنفاوی زیر بغل بیمار را در کنار سینه آسیب دیده برداشته و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه بفرستد.
روش های جراحی غدد لنفاوی زیر بغل عبارتند از:
- بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان
- تشریح غدد لنفاوی زیر بغل
برنامه ریزی قبل از عمل سرطان پستان
قبل از هرگونه اقدام تهاجمی و جراحی، جراح متخصص پستان و سایر افراد در تیم درمان، با بیمار مشاوره انجام میدهند تا بهترین نوع جراحی را برای بیمار انتخاب کنند. وضعیت سلامتی بیمار، گزینه های درمانی را تعیین می کند و ترجیحات شخصی او به شکل گیری روند درمان کمک می کند. اگر به بازسازی سینه در حین یا بعد از جراحی سرطان سینه علاقه دارید، بهتر است از قبل و در مشاوره های قبل از جراحی در مورد این موارد صحبت کنید. برنامه کلی درمان سرطان بر زمانبندی و روشهایی که بهترین نتیجه را برای بیمار دارند، تأثیرگذار است.
در طول جراحی سرطان سینه چه اتفاقی می افتد؟
جراحی سرطان سینه بر اساس بحث و گفتگو با تیم درمانی، متناسب با نیازهای فردی بیمار خواهد بود. ممکن است پروسه جراحی درمان سرطان پستان، شامل برداشتن قسمتی از سینه، تمام سینه یا هر دو سینه باشد. علاوه بر این ممکن است جراحی شامل بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان (اگر قبلاً آن را انجام نداده اید) یا برداشتن چندین یا تمام غدد لنفاوی درگیر سلول های سرطانی زیر بازو(زیر بغل) باشد.
اگر درخواست بازسازی سینه بعد از جراحی سرطان پستان را داشته باشید، جراح ممکن است بازسازی را در طول همان جراحی انجام دهد. این اقدام ممکن است موجب ایجاد زخم های اضافی در بدن شود (برای مثال، ممکن است جراح برای بازسازی سینه نیاز به برداشتن بافت چربی از محل دیگری از بدن داشته باشد). از طرف دیگر، ممکن است تصمیم داشته باشید که بازسازی سینه را تا پایان درمان سرطان به تاخیر بیندازید. این انتخاب بیشتر به نظر شخص بیمار بستگی دارد.
جراحی سرطان پستان چقدر طول می کشد؟
مدت زمان جراحی سرطان پستان بستگی به نوع و میزان گستردگی آن دارد. به طور کلی، یک لامپکتومی ساده با یا بدون بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان معمولاً در یک ساعت انجام می شود. معمولا لازم است یک یا چند روز را تحت نظر بمانید. از سوی دیگر، ماستکتومی با برش غدد لنفاوی زیر بغل یا بازسازی فلپ به طور همزمان ممکن است تا سه ساعت طول بکشد. در اینصورت نیز ممکن است نیاز داشته باشید یک یا چند شب بعد در بیمارستان بمانید.
خطرات و عوارض جانبی جراحی سرطان پستان
عوارضی که احتمال بروز آن ها بعد از عمل سرطان سینه وجود دارد، موارد زیر هستند:
- عفونت زخم: به علائم آشکاری مانند قرمزی، سوزش یا تورم در محل توجه کنید.
- لخته شدن خون: اگر دچار تورم دردناک پا، درد قفسه سینه یا تنگی نفس هستید، با پزشک خود تماس بگیرید.
- سروما: تجمع مایع در محل جراحی است. معمولاً به خودی خود از بین می رود، اما اگر باعث ناراحتی شما می شود، باید به پزشک مراجعه کرده تا در صورت لزوم مایع را با سوزن تخلیه کنند.
- لنف ادم: اختلال در سیستم تخلیه لنفاوی گاهی اوقات می تواند باعث تورم در بازو یا دست شود. اگر این اتفاق افتاد به پزشک خود اطلاع دهید.
- آسیب عصبی: آسیب عصبی در حین جراحی ممکن است باعث بی حسی، سوزن سوزن شدن یا درد در قفسه سینه، زیر بغل، بالای بازو یا شانه شود. اعصاب معمولا خود را ترمیم می کنند.(البته ممکن است چند هفته طول بکشد).
- هماتوم: زمانی است که خون در بافت های اطراف زخم جمع می شود و باعث درد و تورم می شود. خود به خود از بین می رود، اما ممکن است چندین ماه طول بکشد.
- عود و برگشت سلول های سرطانی
دوران نقاهت بعد از جراحی سرطان پستان
طبیعی است که تا چند هفته بعد از جراحی سرطان سینه درد داشته باشید و نتوانید به راحتی دست و بازوهای خود را حرکت دهید. برای تشکین درد بعد از جراحی، پزشک برای شما مسکن هایی را تجویز خواهد کرد که به شما کمک کنند. همچنین حرکت هایی نرم و آسان برای بازیابی توانی حرکتی بازو و شانه ها بصورت تمرین روزانه به شما داده می شود. انجام این تمرینات برای جلوگیری از بروز انقباض و گرفتگی بسیار مهم و ضروری است. ممکن است برای مدتی احساس خستگی کنید و چندین هفته طول بکشد تا سطح انرژی قبلی خود را به دست آورید. بهتر است در این مدت کسی در خانه به شما کمک کند. اکثر افراد می توانند در عرض یک ماه فعالیت های عادی خود را از سر بگیرند.
بعد از جراحی سرطان سینه چه اتفاقی خواهد افتاد؟
در حالی که شما در حال سپری کردن نقاهت پس از جراحی سرطان پستان هستید، تیم درمانی شما احتمالاً روی نتایج بیوپسی غدد لنفاوی کار خواهند کرد. پزشک شما باید مطمئن شود که تمام سلول های سرطانی بدن را حذف کرده است. هنگامی که نتایج نمونه برداری ها آماده شود، در مورد باید و نباید ها و اقدامات لازم به شما اطلاع رسانی خواهد شد. ممکن است به عنوان بخشی از برنامه درمانی خود به جراحی دیگر، پرتودرمانی یا شیمی درمانی نیاز داشته باشید. اگر جراحی سرطان سینه با موفقیت به سرانجام رسیده باشد، میتوانید برای جراحی بازسازی پستان اقدام کنید.